Woordje van

Woordje van Janet

Voetbal en de bijbel.

Als moeder van twee fanatiek voetballende zonen, sta ik bijna iedere zaterdag trouw langs de lijn. Tot corona hier een stokje voor stak. Inmiddels zijn er weer enkele wedstrijden gespeeld tegen clubs uit de regio. Zelf had ik helemaal niets met voetbal. Thuis keken we wel naar voetbal als het Nederlands Elftal moest spelen, maar verder ging de liefde voor voetbal niet. Het grappige is dat ik best wel een fanatieke supporter ben geworden. Ik geef gevraagd en meestal ongevraagd commentaar op de wedstrijd. Tijdens de afgelopen kerkenraadsvergadering heb ik de andere kerkenraadsleden enkele geluidsfragmenten van sporten laten horen. Er moest geraden worden over welke sport het ging. We konden alleen de sportcommentator horen.

De Bijbel laat soms ook stemmen horen die commentaar op een gebeurtenis of geval leveren. Bijvoorbeeld de stem van Jezus die als Goede Herder mensen leidt (Johannes 10:1-5, 14 en 15).

Waarachtig, ik verzeker u: wie de schaapskooi niet binnengaat door de deur maar ergens anders naar binnen komt, is een dief of een rover. Wie door de deur naar binnen gaat, is de herder van de schapen. Voor hem doet de bewaker open. De schapen luisteren naar zijn stem, hij roept zijn eigen schapen bij hun naam en leidt ze naar buiten. Wanneer hij al zijn

schapen naar buiten gebracht heeft, loopt hij voor ze uit en de schapen volgen hem, omdat ze zijn stem kennen. Iemand anders volgen ze niet, ze lopen juist van hem weg, omdat ze de stem van een vreemde niet kennen. Ik ben de goede herder. Ik ken mijn schapen en mijn schapen kennen mij, zoals de Vader mij kent en ik de Vader ken. Ik geef mijn leven voor de schapen.

Een sporter is vaak een held en daarmee een voorbeeld. Als in de Bijbel gesproken wordt over de stem van de Goede Herder dan wordt Jezus ook als held die je kan volgen neergezet. De schapen volgen de herder. Is Jezus een voorbeeld of een held? Kunnen we Jezus vereren? Zo ja, hoe doen we dat? Is dat hetzelfde als hoe je een sportheld toejuicht, of ligt het anders?

Vrijdag 11 juni is het EK begonnen en Nederland doet mee. We hopen allemaal dat ze heel ver komen en dat er veel wedstrijden gewonnen worden. Het zou fijn zijn als we met een grote groep de wedstrijden kunnen bekijken. Gaan we ons helemaal in het oranje uitdossen? In de kerk beleven we ons geloof in een grote groep. Het is de bedoeling dat iedereen jong en oud zich thuis voelt bij een kerkdienst en net als bij een voetbalwedstrijd ontstaat er dan verbroedering (verzustering)

Zijn er gelovige sporters? Je ziet wel eens een sporter openlijk God danken voor een doelpunt of iets dergelijks. Messi heeft een grote tatoeage met een afbeelding van Jezus op zijn arm. Een voetballer had op zijn voetbalschoenen een Bijbeltekst uit Habakuk laten graveren: “God de Heer, is mijn kracht, hij maakt mijn voeten snel als hinden, hij laat mij over mijn bergen gaan. Verhalen van christelijke sporters zijn verzameld in een sportbijbel.

Misschien een idee om die eens te lezen. Een leuk verjaardagscadeautje.