Woordje van

JANET

Samenwerken

Vindt u samenwerken fijn of regelt u uw zaken liever alleen? Hoe werkt u samen in een werkgroep, commissie of de kerkenraad?

(Spreuken 6: 6-11)
Ga naar de mieren luiaard, kijk hoe ze werken en word wijs.
Hoewel er onder hen geen leider is, geen aanvoerder, geen koning, halen ze in de zomer voedsel binnen, leggen ze in de oogsttijd een voorraad aan. Hoe lang nog, luiaard, zul je blijven slapen, wanneer kom je uit bed?
Nog even slapen, nog een beetje rusten, een ogenblik nog blijven liggen? Armoede overvalt je als een struikrover, gebrek slaat je neer als een bandiet

Spreuken 6:6 wijst op mieren. Dieren die wij in ons leven vaak lastig vinden. Je wilt ze niet in je huis! Maar wat als we goed kijken naar de beestjes? Mieren zijn ijverig, ze bereiden zich voor op wat komen gaat zodat ze niet voor een verrassing komen te staan. En ze werken samen. Een mierenkolonie is boeiend georganiseerd. Ze hebben geen leider maar toch is de samenwerking onderling perfect georganiseerd.

Het stuk spreuken is gericht aan de luiaard. Zijn wij luie mensen die geactiveerd moeten worden? Mag er een beroep op ons gedaan worden? Wat kunnen we leren van de mieren? Dat we nooit stil mogen zitten, altijd aan het werk moeten zijn? Of mogen we rustig naar ze kijken en ze tot inspiratie laten dienen? De mieren laten zien wat wijs is. Samen komen we verder. Het bekende Afrikaanse spreekwoord zegt: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder” Kan dat een inspiratie zijn voor ons werk in de kerk?

Als u dit stukje leest, zit het jubileumfeest er op. Tijdens het schrijven van dit stukje moet het feest nog plaatsvinden. Ik weet zeker dat het een mooie dag gaat worden/is geweest. Een heleboel mensen hebben samengewerkt om tot een mooi resultaat te komen. We hebben ons onbewust laten inspireren door de mieren!